Excursieverslagen

Vogelwandeling in de Nieuwe Droogmaking (Groenzoom)

Zaterdag 10 oktober stond er een vogelexcursie op het programma.
Samen met Peter Elfferich, Peter Esselink en Wim Priem gingen de deelnemers op de Groenzoom (Nieuwe Droogmaking) door om te kijken wat er aan vogelleven te zien was.
Naast de ‘gewone’ vogels (elke vogel(soort) is bijzonder natuurlijk, maar de ene soort komt wat vaker voor dan de andere) hebben we een aantal leuke waarnemingen gedaan: De Stormmeeuw, Bruine Kiekendief, een grote groep Brandganzen, Wintertaling, Tafeleend, Smient, Kuifeend, Rosse Stekelstaart en als kers op de pudding een stel Watersnippen en een gezinnetje Fuut, waarvan de ouders nog 3 kleintjes aan het grootbrengen zijn. Hopelijk zijn ze sterk genoeg als er een ‘echte’ winter invalt!

Hieronder enkele foto’s:

Speuren naar vogels, ook over grote afstand
De vogel die het scherpst op het plaatje staat is een Stormmeeuw.
Watersnip
Futengezinnetje

Paddenstoelenexcursie

Op 4 oktober organiseerden we met IVN een paddenstoelenexcursie in Koningshof, Pijnacker. Het had de voorafgaande week flink geregend, waardoor veel paddenstoelen boven de grond waren gekomen. Op de dag zelf scheen een aangenaam zonnetje, zodat we licht genoeg hadden om de paddenstoelen te vinden in de kleine paadjes tussen de bomen en het struikgewas.

De deelnemers kregen kregen eerst uitleg over de NMP, IVN en natuurlijk de soorten paddenstoelen.

Onder deskundige leiding van Hélène Everwijn en haar collega Rob gingen de deelnemers in twee groepen uiteen om ze te bewonderen. Er zijn zo’n 5000 soorten in Nederland, dus het op naam brengen van wat we vonden was een hele kunst. Vooral als het een steel en een hoedje heeft en bruin is. De aardsterren en (vlakke) tonderzwammen zijn makkelijker te determineren.

Één van de tijdens de excursie gevonden Aardsterren

Op het grasveldje in de wijk liggen meerdere boomstammen gegroepeerd bijeen. Niet alleen vonden we daar mooie zwammetjes, maar ook nog bloeiende bloemen met insecten, en padden in het natte gras. Het zijn mooie kleine ecosysteempjes.

Onder een boomstam die weer op ander hout ligt, hebben Glimmerinktzwammen het goed naar hun zin.
Met een spiegeltje kun je mooi onder de paddenstoelen kijken zonder ze (per ongeluk) af te breken.

Vleermuizen zoeken

Vrijdagavond 28 augustus organiseerde NMP samen met IVN (Delft) een excursie ‘vleermuis zoeken’. Na een aarzelende start qua aanmeldingen hebben we uiteindelijk nog meer dan 20 deelnemers mogen verwelkomen. Erg leuk!


De experts begonnen met een uitleg over de kenmerken van vleermuizen. Ze vliegen, maar het zijn geen vogels.
Wat dan wel? Nou, zoogdieren dus, de moeder-vleermuizen geven hun jongen te drinken. En het zijn geen muizen.
Waar vliegen ze mee? Met hun ‘handen’! De vleugelvliezen zitten tussen hun ‘vingers’.
Wat eten ze? Insecten, die ze met ultrasone geluiden opsporen en in de lucht vangen. Sommige soorten eten dagelijks hun eigen gewicht aan insecten op!
Na deze leuke introductie, waarbij bleek dat de aanwezige kinderen eigenlijk al best veel over deze beestjes weten, in elk geval meer dan ik wist, kregen we per deelnemend adres een ‘batdetector’.
Want de ultrasone geluiden die ze maken zijn voor mensenoren bijna niet te horen, zo hoog. Maar de batdetector vormt het klikkende geluid om naar een toonhoogte die we wel horen. Overigens kunnen de vleermuizen hun eigen geluiden onderscheiden, en die van hun jongen. Een beetje zoals wij aan de stem van iemand hem al kunnen herkennen.

In Pijnacker komen zo’n 5 soorten Vleermuizen voor, hieronder gelijk met een overzichtje op welke frequentie ze communiceren:

Soort

Rosse Vleermuis

Watervleermuis

Gewone Dwergvleermuis

Ruige Dwergvleermuis

Laatvlieger

Geluidsfrequentie

ca. 20 kHz

45 kHz

45 kHz

38 kHz

30 kHz

Vlieghoogte

10-150 meter

10-30 cm boven het water

2-25 meter

2-25 meter

2-25 meter

Een voorbeeld van een ‘batdetector

Omdat ze laat op de avond vooral actief zijn, kun je ze niet zo goed zien. Vooral als je net boven de horizon, tegen het licht inkijkt, kun je hun silhouetten goed door de lucht zien scheren, en met de batdetector weet je dan welke er vliegt.
Het was vooral erg leuk als zo’n Vleermuis langs een rijtje van die detectors vloog. Dan gingen ze achter elkaar ‘af’, en kon je dus horen welke richting het beestje vloog!

Toen de zon al onder was, kwamen we na de wandeling weer bij het startpunt en ging ieder weer zijn eigen weg.

Namens de NMP bedanken we de enthousiaste gidsen van het IVN (Delft) die ons een leerzaam avondje bezorgden!

Een overzicht van het deelnemersveld

Slootjes-excursie 2020

Op 5 juli jl. trokken we met 6 families naar een weitje nabij De Papaver. Daar schepten we water uit een poeltje om te zien welke waterdieren we konden vinden. We vonden onder andere stekelbaarsjes, een larve van een goudgerande watertor, kikkervisjes, een jonge salamander en natuurlijk torretjes en slakjes. Het weer zat mee, het zonnetje brak zelfs door. Het was genoeglijk.

Met een schepnetje, een teil en een ‘vregrootglaspotje’ kun je het kleine leven in de sloot mooi laten zien en bestuderen
Hier zie je een Kleine Watersalamander. Na dit avontuur werd hij weer netjes losgelaten in de sloot.

Fietsexcursie mei 2019

Op 18 mei 2019 maakten we met 20 mensen een tochtje door enkele gebieden in de gemeente. Het zonnetje brak door en de natuur liet zich bewonderen. Kluten en tureluurs met hun jongen liepen op enkele meters afstand door de weide in de Groenzoom. En in de rietstrook kwamen de rietgorzen en karakieten hoog in het riet zitten om te zingen. De gele kwikstaart zat rustig boven op een pluim te zonnen. Lees hier verder

Veel te zien (foto Bernard Nanninga)

Verslag Excursie Groenzoom 14 april 2019

Het was koud vannacht en het gras deze ochtend wit berijpt. Met de handschoenen aan en muts op verzamelen we bij het uitkijkplatform aan het Terpenpad. Met 23 mensen voldoende animo om de natuur in te trekken onder begeleiding van Groenzoom beheerder Cor Noorman. Cor start de excursie met de status van de Groenzoom waarbij …..(lees hier verder)

Fietstocht nieuwe fietspaden  23 maart 2019

Voor de recreant op de fiets is het prettig dat de open gebieden in de gemeente toegankelijk worden gemaakt met fietspaden. Dit geldt ook voor het zuidelijke deel van Ruyven en de nieuwe Bergboezem Oude Leede. In de Bergboezem leven tal van planten- en diersoorten. De afwisseling van gras, bosjes en water levert goede mogelijkheden voor verschillende soorten dieren om te eten, te schuilen en te nestelen. Op 23 maart zijn we met 30 deelnemers deze fietspaden gaan verkennen. Aansluitend zijn we in Ackerdijk gaan kijken hoe de aalscholvers op hun nesten zitten. We sloten gezellig af met een kopje koffie of warme chocolademelk bij belevenisboerderij Schieveen. 

Op de fiets – excursie (foto Peter Esselink)