Vogels voeren in de winter

Pimpelmees, foto Martin Hierck

Vogels voeren

In de winter is er weinig te eten voor de vogels in de natuur. Alle bessen en zaden zijn op, de insecten zijn weggekropen en het is veelal honger lijden voor vogels. Ze zijn daarom bereid dicht bij mensen in de buurt te komen indien er wat te halen valt. We kunnen vogels door de winter helpen door ze in de tuin of op het balkon te voeren. Van belang is te weten welke vogels je op welke manier kunt lokken. Sommige vogels hangen graag aan vetbollen of pindaslingers terwijl andere juist graag op de grond rondscharrelen op zoek naar zaden. Zorg daarom voor variatie in wat je aanbiedt en waar. Vetbollen, pinda’s of strooivoer zijn overal verkrijgbaar en er komen veel verschillende vogels op af zoals Koolmezen, Halsbandparkieten, Tortelduiven en Huismussen. De vogels stellen het op prijs. Maar het is ook erg leuk voor volwassenen en kinderen om te kijken welke vogels er op het voer af komen.

Hoe herken je de verschillende vogels?

Vogelbescherming Nederland biedt op haar website tuinvogeltelling.nl een mooi overzicht van de soorten vogels die je ’s winters zou kunnen verwachten in de tuin. Deze is ook hier te downloaden. In het gedrag is de ene soort schuwer dan de ander. Het Roodborstje is niet bang, komt tot vlak bij het raam en scharrelt actief rond in de tuin. Halsbandparkieten zijn brutaal en komen vaak met meerdere vogels af op al het lekkers. Ze laten zich duidelijk horen met hun gekrijs. Gaaien en alle andere kraaiachtigen lijken brutaal, maar zijn juist schuw en vliegen onmiddellijk weg bij onraad.
TIP: Ga er gewoon binnen achter het raam rustig voor zitten. Een verrekijker helpt natuurlijk om de vogels beter te kunnen bekijken. Het is boeiend om het verschillende gedrag waar te nemen.

Roodborst, foto A. Ghignone

Wat en waar mag je de vogels voeren?

Pinda’s en pindakaas: Gebruik voerpinda’s en vogelpindakaas. Deze zijn gemaakt van ongebrande pinda’s, zijn ongezouten en bevatten meer voedingsstoffen. Doe losse pinda’s alleen in een pindasilo. Liever niet in een netje omdat vogels hier met hun pootjes in verstrikt kunnen raken. U kunt ook hele ongebrande pinda’s in de dop aan een slinger rijgen. Bij pindakaas uit een pot erop letten dat u ongezouten pindakaas neemt en dus niet de gewone supermarkt pindakaas.

Vet en zaadbol: Maak ze eenvoudig zelf. Gebruik ongebruikt en ongezouten hard frituurvet. Smelt dit in een pannetje op het vuur tot het warm is, maar niet heet. Voeg op 5 delen frituurvet 1 deel strooivoer toe. Giet de brij in een leeg blikje, afgesneden leeg melkpak of plastic bekertje. Leg er vóór de brij stolt een stevige katoenen of hennep draad in met een krul zodat deze goed in het vet blijft zitten. Laat afkoelen tot het stevig is. Haal het tot slot uit het potje en hang het dan op in de tuin of balkon.

Strooivoer: In de winter is in veel winkels speciaal strooivoer te koop. Dit is een mengsel van allerlei zaden die vogels graag lusten. Dit kunt u los op de tegels of grond strooien voor de scharrelaars zoals Mussen en Tortelduiven of in een speciale voedersilo doen en ophangen voor de Kool- en Pimpelmezen.