IJsvogel in Klapwijkpark
Half oktober fietste ik over het Vrouwenrecht toen ik de heldere roep van een ijsvogel meende te horen. Het geluid kwam uit het Klapwijkpark. Daar zou ik deze viseter niet direct verwachten. Voor de zekerheid toch maar even een kijkje nemen….
Aan de rechterkant van het pleintje is afgelopen jaar een nieuwe waterpartij aangelegd. Aan de oever van dit vijvertje bevindt zich een hoog houten vlonder met een hekje langs de rand. Op de rand van het hekje zat een kleine mollige vogel met een lange snavel. Aan het postuur en de keuze van de zitplaats was te zien dat het een ijsvogel was, ook wel zonder verrekijker. Kleuren waren niet te onderscheiden, want er was weinig licht. Het was nog vroeg in de morgen en zwaar bewolkt. Wellicht kwam de visser kijken of er al wat te vangen viel in de nieuwe vijver.
De ijsvogel riep een aantal keer. Dat klinkt als een doordringend schel: ‘ZIE!’. De vogel strekte tijdens het roepen de hals en bewoog met de kop heen en weer. Ik had niet eerder een ijsvogel gezien die al zittend riep. Meerdere vogelsoorten produceren een vergelijkbaar geluid als de ijsvogel, meestal als alarmroep. Het trekt de aandacht, maar het is niet makkelijk te bepalen waar het geluid vandaan komt. Dat kan een voordeel zijn als je alarm slaat, om andere vogels er op te attenderen dat er een roofdier in de buurt is. Voor ijsvogels is het waarschijnlijk een voordeel dat hun roep goed hoorbaar is boven het achtergrondgeluid van stromend water.
Opeens begon er achter mij een koolmees op de ijsvogel te antwoorden met een hoge ijle alarmroep. De vogels reageerden duidelijk op elkaar. Na een minuut of vijf vloog de ijsvogel opeens weg richting Klaproostunnel, als een pijl uit de boog en laag boven de weg. Gelukkig was er nog weinig verkeer. Ik had de vogel geen pogingen zien doen om een visje te vangen. Ik verwacht dat er zo kort na aanleg nog weinig vis in de vijver zal zitten. Misschien gaat het ook niet veel beter worden, want het water is tamelijk ondiep. Het lijkt meer een wadi.
Dit najaar heb ik al driemaal een ijsvogel gezien in Klapwijk. Omstreeks 2016 was de populatie, door een aantal zachte winters achter elkaar, flink toegenomen tot ruim duizend broedparen in Nederland. Er waren destijds ook enkele broedgevallen in de gemeente Pijnacker. Na een strengere winter halveerde de populatie. Nadien heb ik geen broedgeval meer gevonden hier in de buurt, maar op waarneming.nl is te zien dat er dit jaar tijdens het broedseizoen wel ijsvogels zaten bij de Scheg. Dat is op zijn minst verdacht…