Skip to main content

Het Bieslandse Bos

19 april 2021

Op 18 april wilden we een wandelexcursie in het Bieslandse Bos organiseren. Helaas staan de coronamaatregelen nog steeds geen excursie in een groep toe.

Bieslandse Bos

Toch willen we je opmerkzaam maken op dit leuke wandelgebied in onze gemeente. Ga er op je eigen moment, op eigen (Buyten)houtje, eens verkennen. Hieronder vind je de beschrijving die Staatsbosbeheer geeft op zijn website. Onderaan deze mail staat een link naar een kaart met wandel- en fietsroutes en een link naar de Buytenhouttafel.

Let wel op: momenteel zijn er werkzaamheden waardoor het Hazepad aan de noordkant van het gebied is afgesloten.

Over het Bieslandse Bos

Het Bieslandse Bos is net als de Balij onderdeel van de Buytenhout, een groen recreatiegebied tussen Delft, Pijnacker en Zoetermeer. Balij en Bieslandse Bos zijn eigendom van Staatsbosbeheer. In en rond het Bieslandse Bos vind je volop afwisseling. Moeras, ruigte, bos en open polder, het is er allemaal. Via de vele wandel- en fietspaden kun je het gebied goed verkennen. Op de verschillende zit- en uitkijkpunten vergeet je de drukte van de stad en ervaar je de natuur van dichtbij.

Geschiedenis van het landschap

Wie het Bieslandse Bos in gaat, komt langs markante grenspalen met het wapenschild van Biesland uit de 16e eeuw. Deze palen zijn een ode aan de bewogen geschiedenis van het gebied. De ‘ambachtsheerlijkheid’ Biesland werd meermaals opgenomen in omliggende gemeenten, en weer zelfstandig, voordat het in 1921 aan de gemeente Pijnacker werd toegevoegd.

Landschapsarchitecten Ben Kuipers en Jos van de Lindeloof hebben bij de inrichting van het Bieslandse Bos het agrarische verleden van het gebied meegenomen. Bij de entrees vind je bijvoorbeeld grote landbouwhekken van gezaagde boomstammen.

Meer info

Meer informatie vind je in de folder Folder Balij en Bieslandse_bos (PDF) en op de website van Staatsbosbeheer.
Lees meer over de gebiedsvisie voor Buytenhout-West, waaraan ook NMP heeft bijgedragen, in het Buytenkansen Magazine (PDF).

{image path="images/2021/05/05_geliefde-plekken_1000.jpg"}