Skip to main content

Toekomst van het gemaal-gebouwtje in het Krekengebied

26 september 2023

Op een eilandje net ten zuiden van het Krekengebied staat een wit gebouwtje dat ooit een gemaal huisvestte. NMP beheert dit gebouwtje al langer dan we ons kunnen heugen. De kosten voor onderhoud kregen we vergoed door de gemeente, die eigenaar is van het gebouw en het eilandje.

Het gebouwtje is ooit zo ingericht dat het slaapgelegenheid biedt voor vleermuizen. Maar die vleermuizen komen er al jaren niet meer. Inmiddels is de staat van het gebouwtje zodanig slecht dat er meer nodig is dan het periodieke schilderwerk dat we tot nu toe deden.

Daarom zijn we met de gemeente in overleg gegaan om te zien of zij nog plannen of wensen hadden. Maar die hebben ze niet. Zonder plan en zonder "bewoners" (lees natuurfunctie) is het voor de gemeente niet zinvol om geld te steken in groot onderhoud.

Een optie is om het gebouw aan zijn lot over te laten. Maar we zouden er ook als NMP een nieuwe bestemming aan kunnen geven. We hebben al wel een paar ideeën, maar het leek ons leuk om onze leden hierbij te betrekken.

Daarom hebben we in een nieuwsbrief een oproep gedaan met de vraag om ideeën hoe we dit gebouwtje, en het eiland waar het op ligt, weer een nuttige functie kunnen geven voor de natuur of voor natuurliefhebbers. Dat heeft al een aantal leuke en inspirerende reacties opgeleverd, maar aanvullende ideeën zijn nog steeds welkom via info@nmpijnacker.nl.