Skip to main content

Het voedselbos proeven

03 november 2023

Verslag excursie Voedselbos 23 sept 2023. 

Op zaterdagochtend 23 september worden alle dertien deelnemers hartelijk ontvangen bij de gezellige overkapping in het Voedselbos. Vandaag gaan we het Voedselbos ervaren en proeven. En dat begint meteen goed met koffie, thee en een heerlijke zelfgemaakte taart met bessen van het Voedselbos.

Liesbeth van Bemmel, pionier en ambassadeur van de voedselbossen, vertelt kort wat een voedselbos is. Volgens haar is het een manier om het ecologische systeem te herstellen. Haar gedachte is: dat als je goed voor de aarde zorgt, deze ook goed voor jou zorgt. Maar dat is wel pionieren!
Het begint al met: of je wel of geen bomen mag planten van het bestemmingsplan tot welke planten, bomen en struiken er hier op het land gedijen en welke dieren er allemaal mee eten van jouw gewenste oogst.
Dan is het tijd voor de wandeling door het voedselbos; een voormalig weiland van 1,5 hectare waar je voornamelijk nog jonge notenbomen en struiken vindt. Daartussen vinden we onder andere: kaasjeskruid waar we de bloemen en zaden van mogen eten, hondsdraf voor in de thee en kruidenboter, de teunisbloem die helemaal eetbaar is en de moerasanemoon die lijkt op koriander maar duizend keer sterker is van smaak. Een heel bijzondere ervaring is ook het eten van de donkere fazantenbes. Deze lijkt wel op pure chocolade. Liesbeth vertelt ook dat ze iemand heeft ontmoet die de lisdodde gaat oogsten om kleding van te maken. Het voedselbos voorziet dus op verschillende fronten.
Na al deze smaakexplosies komen we weer terug bij de overkapping. En praten we na met een warme bessendrank uit eigen tuin en eigengemaakte jam. Kunnen voedselbossen wel voldoende voedsel opleveren voor iedereen? En wat staan we eigenlijk toch ver van de natuur af en zijn we een boel kennis verloren die onze opa’s en oma’s waarschijnlijk nog wel hadden. De conclusie is in ieder geval dat dit een fijne plek is om te zijn.

Tekst en foto’s Hanneke Kerssemeijer