Skip to main content

Vleermuizenzoektocht

03 november 2023

Verslag Vleermuizen-excusie, 26 augustus 2023. 
Ze zitten er nog! Met twaalf man sterk gaan we op zoek naar vleermuizen in de wijk Koningshof. Een mooie plek waar nog oude bomen en huizen staan die vleermuizen aantrekkelijk vinden om in te slapen.


Het laatste weekend van augustus is jaarlijks de nacht van de vleermuis. Samen met het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) en de Natuurwacht Delft een goed moment om onze kennis en kunde te bundelen.
Hélène Everwijn start de avond en vertelt eerst kort over de vleermuizen; de enige vliegende zoogdieren. Wereldwijd komen er ruim 1400 soorten vleermuizen voor en in Nederland leven 18 soorten vleermuizen.
Jeroen Verbaan van de Natuurwacht laat een vleermuis op sterk water zien. Zo kunnen we onze eerste vleermuis eerst eens rustig van dichtbij bestuderen. Aan het uiterlijk van de vleermuis kun je goed zien dat vleermuizen vooral ‘kijken met de oren’. Ze zenden signalen uit, die weerkaatsen op voorwerpen, waardoor deze de plaats en de vorm van het voorwerp kan bepalen. Ook wel echolocatie genoemd.
Maar zitten ze er nu ook echt? Met behulp van de batdetectoren, die we op frequentie 45 kHZ zetten, is het nog net licht genoeg om al snel de eerste vleermuizen ook te zien vliegen. Ze scheren langs ons heen en laten de batdetectoren tot leven komen. Ieder soort laat zijn eigen geluid horen. We denken de dwergvleermuis te horen en zien. Deze is wendbaar en heeft een grillige vlucht. Dan komen we ook de watervleermuis tegen die over het water scheert en even later de laatvlieger, die zijn naam dankt aan het feit dat hij later uitvliegt.
Hondenuitlaters die deze stille tocht van vleermuizenzoekers voorbij zien lopen krabben achter hun oren. Wat gebeurt daar dan? Weer terug zijn we allen blij met deze mooie ‘score’. We hebben bewijs dat de vleermuis, een beschermde diersoort, nog leeft in Pijnacker.

Tekst en foto’s Hanneke Kerssemeijer


Meest gelezen