Skip to main content

Vroege vogels in het Krekengebied

20 mei 2023

Bij weinig wind en een bemoedigend zonnetje troffen zo’n twintig natuurliefhebbers elkaar in de Bieslandse Polder bij het klaphekje van het Krekengebied. Onder deze weersomstandigheden bleek het zelfs op Moederdag geen moeite om voor een ochtendexcursie vroeg uit bed te stappen. Het was volop genieten van het concert aan vogelgeluiden!

Deelnemers aan de vroege vogel excursie, foto Stephan Slee

De uitleg van excursieleider Peter Elfferich over het ontstaan en de ontwikkeling van het Krekengebied vormde een goede start voor deze vogelsafari. Vanwege de groepsgrootte namen beide excursieleiders (Peter Elfferich en Peter Esselink) ieder een eigen groep mee het gebied in. Ook al was het Krekengebied voor de meeste deelnemers min-of-meer bekend terrein, tijdens de excursie leerde iedereen wel iets over de vogels en het nog frisse voorjaarsgroen. Echt bijzondere vogelwaarnemingen werden niet gedaan, maar het luisterend leren herkennen van ‘bekende’ vogels bleek voor zowel ervaren als onervaren vogelaars een heuse uitdaging. Algemeen werd ervaren dat het soms wel heel erg moeilijk is om de gezangimitatoren van de originele zangers te onderscheiden. Daarbij gaf zelfs een vogelgeluiden-app als birdNET niet altijd uitsluitsel.


Het leuke van deze NMP-excursie was dat we van zowel de deskundige excursieleiders als van de deelnemers over de flora en fauna van het Krekengebied leerden. Het was een goed bestede vroege start van de zondag!


Stephan Slee (Werkgroep Natuurbeleving)