Skip to main content

Wegwerp-egel

15 maart 2021

Het voorjaar komt er aan. Een enkel voorproefje hebben we al gehad. Voor veel mensen breekt de tijd aan om de tuin te ontdoen van de resten van vorig jaar. Bladhopen en takken worden geruimd.

Wegwerp-egel
Je kunt zomaar een egel in je tuin tegenkomen… (foto: Wim Priem)

Wist u dat dit voor de egel vaak uitstekende plaatsen zijn om te overwinteren? In het najaar trekt een egel zich daarin terug voor zijn winterslaap.
Op zijn laatst in november zoekt het dier een schuilplaats om met een volle buik, de winter in alle rust door te brengen.
Vol met slakjes, kevers, wormen en ander voedsel gaat de egel voor een paar maanden in rust. Soms wordt de slaap voor een korte tijd onderbroken om een andere, wellicht warmere plek te vinden. Maar meestal blijft het dier een aantal maanden in rust.

En als wij dan een aanval van opruimwoede krijgen kan het voorkomen dat de egel met de bladhoop weggegooid wordt. Dat overleeft het dier vaak niet. En omdat het aantal egels in Nederland afneemt, is enige zorg bij de schoonmaak geboden.

Vermoed u dat uw tuin als hotel in gebruik is genomen, dan vragen we u nog even te wachten met de grote schoonmaak. Of in ieder geval met de nodige zorg om te gaan met mogelijke schuilplaatsen. Als u er plaats voor heeft en u geniet van zo’n tijdelijke gast, kunt u overwegen om een egelhuis in uw tuin een plaatsje te geven.

Ook als er in uw omgeving bladkorven staan of hebben gestaan, is het goed om die te controleren op de aanwezigheid van egels. Zo’n restaurant met insecten en een goede schuilplaats laat een egel natuurlijk niet voorbijgaan.

Namens de Pijnackerse egels, hartelijk dank!!

Werkgroep egels van het NMP

https://www.egelwerkgroep.com/